Titlul proiectului: Antreprenoriat urban: de la start-up la afacere sustenabila
Finanțat prin: Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Axa prioritară: 3 – Locuri de muncă pentru toţi
Activitățile proiectului
Activitatea I: Dezvoltarea și desfășurarea unei campanii de informare și conștientizare în vederea încurajării antreprenoriatului în cele 5 județe din regiunea de Sud-Vest Oltenia:
Informarea privind oportunitățile proiectului și încurajarea antreprenoriatului în regiunea Sud-Vest Oltenia (ianuarie 2018 - decembrie 2018);
Selectarea, coordonarea și comunicarea cu grupul țintă ce va participa la activitățile proiectului (ianuarie 2018 - decembrie 2018).
Activitatea II: Realizarea de acțiuni de formare profesională în vederea dezvoltării și îmbunătățirii competențelor antreprenoriale a 375 de persoane din cele 5 județe din regiunea Sud-Vest Oltenia:
Dezvoltarea și funcționarea unui model intraregional de Școală Antreprenorială (ianuarie 2018 - decembrie 2018);
Furnizarea serviciilor de informare și consiliere pentru stimularea ocupării pe cont propriu a 375 de persoane din grupul țintă al proiectului în cadrul Școlii Anteprenoriale (ianuarie 2018 - aprilie 2018);
Organizarea și derularea programului de formare antreprenorială pentru 375 de persoane din grupul țintă al proiectului (aprilie 2018 - decembrie 2018);
Organizarea și derularea concursurilor de planuri de afaceri și selectarea planurilor ce vor fi
finanțate în cadrul proiectului.
Din cele 45 de idei de afaceri selectate în urma concursului, maxim 4 pot aparține persoanelor care nu au participat la programul de educație antreprenorială dezvoltat în cadrul proiectului (septembrie 2018 – octombrie 2018).
Organizarea, desfășurarea și monitorizarea stagiilor de practică pentru câștigătorii concursurilor de planuri de afaceri ( octombrie 2018 – decembrie 2018).
Activitatea III: Sprijin pentru implementarea celor 45 de planuri de afaceri:
Înființarea, funcționarea și coordonarea Centrului Regional de consiliere Business pentru
furnizarea serviciilor personalizate de consiliere/consultanță/mentorat, pentru cele 45 de persoane selectate în vederea implementării planurilor de afaceri (ianuarie 2019 – aprilie 2019);
Asigurarea înființării, demarării și funcționării celor 45 de întreprinderi ce vor realiza planurile de afaceri cu ajutor de minimis în cadrul proiectului (mai 2019 - iunie 2019);
Monitorizarea de către administratorul schemei de antreprenoriat a funcționării și dezvoltării celor 45 de afaceri finanțate (mai 2019 - iunie 2020).
Activitatea IV: Monitorizarea funcționării și dezvoltării afacerilor finanțate în cadrul perioadei de sustenabilitate ale acestora (iunie 2018 – decembrie 2020).
Activitatea V: Realizarea de acțiuni pentru promovarea antreprenoriatului la nivelul regiunii Sud-Vest și susținerea dezvoltării celor 45 de întreprinderi înființate (iunie 2019- decembrie 2020).
Obiectivele specifice ale proiectului și oportunitățile oferite
- Promovarea culturii antreprenoriale, creșterea numărului de persoane informate și conștientizate prin implementarea unei campanii de încurajare a antreprenoriatului și prezentarea privind oportunitățile existente în cele 5 județe din regiunea Sud - Vest Oltenia. Astfel, se vor derula campanii regionale de informare, conștientizare și încurajare a antreprenoriatului, de tip caravana de informare, pentru persoanele din regiunea Sud-Vest Oltenia, interesate de inițierea unei afaceri.
- Creșterea nivelului de educație/formare antreprenorială și dezvoltarea abilităților pentru începerea unei activități independente pentru 375 de persoane fizice din regiunea Sud-Vest Oltenia, care intenționează să înființeze o afacere non-agricolă în mediul urban. Astfel, se va crea un model intraregional de Scoală Antreprenorială în cadrul căreia se va furniza un program integrat de formare antreprenorială pentru 375 de persoane.
- Creșterea capacității individuale de ocupare pe cont propriu și consolidarea potențialului antreprenorial a 45 de persoane din regiunea Sud-Vest Oltenia prin servicii personalizate de consiliere, consultanță în afaceri și mentorat. Se va înființa și coordona un Centru Regional de Consiliere Business, în cadrul căruia cele 45 de persoane selectate în vederea implementării planurilor de afaceri, vor beneficia de diverse servicii.
- Creșterea numărului de întreprinderi nou înființate precum și a locurilor de muncă nou create prin dezvoltarea, implementarea și monitorizarea unei scheme de finanțare start-up adresată celor 45 de persoane selectate să înființeze o afacere.
- Dezvoltarea de mecanisme de susținere și promovare a celor 45 de întreprinderi înființate și finanțate în cadrul proiectului.